Rabenthal, albo jak przyrządzić rybę fugu
Jörg Graser
Rabenthal, albo jak przyrządzić rybę fugu
Scena Inicjatyw Aktorskich
Przekład: Raissa Sadowski
Reżyseria, opracowanie muzyczne i scenografia: Piotr Bała
Premiera: 18 grudnia 2022
3 (374) premiera sezonu 2022/2023
Scena TEATR W KULISIE
Czas trwania spektaklu: 70 minut (bez przerwy)
Wyrafinowany, ale i w specyficzny sposób ekscentryczny, handlarz sztuką – Maksymilian Rabenthal, realizuje dziwny plan. Bierze ślub ze swoją narzeczoną Heleną, po czym zaprasza ją w ramach uczty weselnej do najohydniejszego lokalu w całym Wiedniu, w którym główną atrakcją kulinarną jest tzw. living-fish, czyli ryba spożywana na żywo, skacząca na talerzu konsumenta. Świeżo upieczony małżonek w swym nihilistycznym podejściu do świata nie wierzy w miłość ani w życie, nie obdarowuje Heleny żadnym prezentem, ale zaczyna bawić się jej zakłopotaniem, wymyślając coraz bardziej kontrowersyjne „punkty programu". Prosi swojego lokaja o sprowadzenie kucharza, odpowiedzialnego za poczęstunek i prowokuje wspólną zabawę, która paradoksalnie obraca się przeciwko niemu. Rozpieszczona Helena – córka bogatego dyplomaty, również wychodzi za Rabenthala z nudów i na złość wszystkim. Wkrótce potem, zafascynowana postacią specjalisty od dań rybnych (Boscikiem), pragnie bliżej mu się przyjrzeć.
Jaki jest finał absurdalnego związku Heleny z Rabenthalem?
„Rabenthal, albo jak przyrządzić rybę fugu” to niezwykła opowieść o granicach rozumienia, granicach namiętności, życia i śmierci. W absurdalnej formie dramatu… i surrealistycznych dialogach prawda o mechanizmach ludzkiego działania ukazana jest prosto i wyraziście” (cyt. ADiT)."
Obsada:
Szymon Cempura (Maximilian Rabenthal)
Magda Kuśnierz (Helena Rabenthal)
Piotr Bała (Walenty Boscik)
Bogumił Karbowski (Alfred Pospischil)
Maja Rybicka (Hrabina Beaulac) - głos
Inspicjentka / suflerka: Nella Wawer
Fot: Waldemar Lawendowski
Prawa autorskie do sztuki reprezentuje w Polsce Agencja Dramatu i Teatru ADiT